Vecka 32

Postat av Martina den 2010-11-26 00:53:28


Jag är trött på att vara gravid och inte så konstigt då min graviditet har varit allt annat än lätt, för varje vecka som går får jag bara ondare och tröttare och vill bara ha vår bebis.
Det är inte lätt men sen är det ju värt det när man får sitt barn i sin famn, gud vad jag längtar till vår lilla flicka kommer!


Vecka 32

Kroppen: Man kan lätt bli andfådd när man gör något ansträngande trots att lungkapaciteten har ökat. Att man blir andfådd är helt normalt, barnet får lika mycket syre oavsett hur flåsig man känner sig. I slutet av graviditeten kan trycket på pulsådern bli för stort om man ligger på rygg, vilket kan göra att både du och barnet mår illa. Barnmorskan brukar därför rekommendera att man ligger på sidan när man ska sova. Det brukar även vara den ställning som känns bäst, det kan vara skönt att ha en kudde som stöder upp den tunga magen lite.
I vissa landsting görs ett extra ultraljud i vecka 32 för att kontrollera att barnet växer som det ska.

Barnet: Vid den här tidpunkten väger barnet cirka 1500 gram och är ungefär 40 centimeter långt. Nu har barnet något bättre kontroll över sin kroppstemperatur. Lungorna är färdiga och barnet ligger nu och tränar dem genom att andas ner fostervatten i dem, ofta med hicka som följd. Tånaglarna växer allt mer. Barnets sparkar blir nu mer som kraftiga knuffar och man kan lätt särskilja olika kroppsdelar från varandra. Ibland kan man kanske känna något spetsigt som rör sig hastigt tvärs över hela magen, det kan vara ett knä eller en fot. Genom att barnet hickar kan man också få en uppfattning åt vilket håll barnet är vinklat, hickningarna känns som mest från barnets rygg.


Källa: Familjeliv.se




 


Graviditet 3 | 2 k o m m e n t a r e r

Barnmorskan vecka: 30+6

Postat av Martina den 2010-11-25 01:46:06


Idag var det dags att besöka min barnmorska på mamamia igen och allt var bra förutom mitt järn värde som var väldigt lågt så nu blir det att börja ta järn tabletter.
Sedan har jag ju stora problem med bäcknet osv då jag går och har väldigt ont hela dagarna så hon tjata lite mer på mig att jag skulle ta och gå till sjukgymnasten vilket jag säger ja jag ska men så blir det aldrig... men det skulle vara bra om jag kom iväg!

Min mage har dragit iväg och har vuxit ordentligt så troligen blir det en lite större bebis den här gången.

Fick även en lapp med nya tider och snart blir besöken tätare då det börjar närma sig =)




Graviditetsvecka: 30+6

Viktökning sedan graviditetens start: + 3kg
Sf-mått: 31
Hb, gl: 110
P-glukas: 5.6
Blodtryck: 120/80
Fosterläge: huvudet rörligt
Fosterljud: 140


Graviditet 3 | 2 k o m m e n t a r e r

BCG- vaccination

Postat av Martina den 2010-11-19 00:12:45



Den 19 Maj-2010 vaccinerade vi Alexander mot BCG (tuberkulos), Stephanie fick samma vaccin när hon var liten men det läkte ganska fort medans Alexanders verkar vara riktigt svårläkt då det ännu 6 månader senare varar.
I Spanien gick vi till läkaren där dom gav oss en kräm och såret vart bättre men när vi slutade ge den så vart det dåligt igen.


Passade på att fota hur det ser ut när Alexander satt så fint och badade idag





Information om BCG- vaccinet


BCG-vaccinationen ger små barn ett effektivt skydd mot de svårare formerna av tuberkulos. Skyddet mot lungtuberkulos är något sämre.


Vaccinationen skyddar effektivt späda och små barn mot spridd tuberkulos, speciellt hjärnhinneinflammation. Den är mindre effektiv (40-80 procents skydd) mot lungtuberkulos. Trots att 80 procent av jordens befolkning är vaccinerad ökar tuberkulosen.

Nackdelar med BCG vaccination
 
Det finns en liten risk för biverkningar i form av varbildning på vaccinationsstället eller i lymfknutor i närheten, speciellt i armhålan. Sådana varbildningar är så gott som alltid självläkande men kan pågå i över ett år. Barn med en mycket ovanlig, medfödd rubbning av immunsystemet kan få svår infektion.

Vaccinationen kan i viss mån försvåra diagnostiken av tuberkulos, eftersom tuberkulinreaktionen kan bli svårtolkad. Vaccinera aldrig under pågående utredning för tuberkulos!

En allvarlig nackdel är enligt författarens uppfattning den falska känsla av säkerhet som vaccination kan ge både föräldrar och medicinsk personal utan vana vid tuberkulos (vilket gäller de flesta som arbetar inom svensk sjukvård). Detta har i flera fall lett till försenad diagnos av tuberkulos.

I länder där tuberkulos är ovanligt, som Sverige, överväger nackdelarna och allmän vaccination rekommenderas inte. Spädbarn som hör till befolkningsgrupper där tuberkulos är vanligt vaccineras i Sverige på BVC.




Vilka erbjuds BCG- vaccinet?

Tidigare vaccinerades alla nyfödda barn mot tuberkulos. Tuberkulosvaccinationen slopades i mitten av 1970-talet, huvudsakligen på grund av att tuberkulos blev ovanlig i Sverige och för att det dåvarande vaccinet inte var bra. Idag vaccineras bara så kallade riskbarn.

Skälen till att vaccinera barnet antingen efter födelsen (om risken för att barnet kan smittas är stor) eller vid 6 månaders ålder är:

  • Någon i familjen har smittsam tuberkulos eller har haft sjukdomen tidigare utan att få behandling.
  • Barnets föräldrar har invandrat från Östeuropa, Sydeuropa, Asien, Afrika och Latinamerika. I dessa länder finns tuberkulos. En del av dem klassas som högriskland för tuberkulos.
  • Om familjen planerar långvarig vistelse i nära kontakt med befolkningen i Östeuropa, Sydeuropa, Asien, Afrika och Latinamerika, till exempel om föräldrarna ska arbeta för missionen, SIDA eller dylikt. Vanlig semesterresa med vistelse på turisthotell är inget skäl

Alexander | 1 k o m m e n t a r e r

Vecka 31

Postat av Martina den 2010-11-18 09:58:20


Som ni märkt här på bloggen så har jag haft en liten "gravid svacka" den här veckan då jag är så trött på att ha ständigt ont i kroppen, vadkramper nästan varenda natt, halsbränna, sömnsvårigheter, tröttheten ja jag vet inte vad som är värst.

Nu är det dags att rycka upp sig iallafall och försöka må så bra som möjligt den sista tiden ja för nu är det inte lång tid kvar!
69 dagar återstår av graviditeten så ska försöka få tiden att gå snabbt genom att hålla mig sysselsatt med pyssel här hemma och allt med julen att göra.

Vecka 31

Kroppen: Det är vanligt med besvär från ryggen under senare delen av graviditeten. Livmodern är tung och belastningen blir stor på både ben, rygg och bäckenbotten. För att undvika att få trötthetsvärk i ländryggen är det bra att ha en bra hållning och motverka svank. Personer som tidigare haft problem med ryggen löper större risk att drabbas av besvär.
Förutom den naturliga belastning som blir av den ökade tyngden gör graviditeten i sig att ledband, höfter och ryggrad luckras upp genom ett hormon som heter relaxin. Hormonet vidgar bäckenet och underlättar på så sätt förlossningen. Vissa känner stora besvär av foglossning och kan då behöva hjälpmedel i form av till exempel stödbälte. Undvik asymmetriska rörelser som exempelvis att gå i trappor och bära tunga saker.
Om du har extra tungt arbete kan du ansöka om havandeskapspenning nu. Det gör du hos försäkringskassan.

Barnet: Barnets proportioner påminner mer och mer om ett barn som är fött, huvudet är nästan åtta centimeter i diameter och fötterna knappt sex centimeter. Hjärnan växer sig större och börjar få allt djupare veck för att få plats. Barnets hud som tidigare varit skrynklig börjar nu fyllas ut med fett och slätas ut.

 



Källa: Familjeliv.se



Graviditet 3 | 1 k o m m e n t a r e r

Första frisörbesöket

Postat av Martina den 2010-11-15 15:47:38




Lilleman har varit och besökt frisören för första gången med mamma och pappa, luggen började nå ögonen och speciellt vid nacken behövdes det klippas lite då det var lite varning för hockeyfrilla =)

Med ett russinpaket så satt han imponerande stilla genom hela besöket!






Alexander | 1 k o m m e n t a r e r

Vecka 30

Postat av Martina den 2010-11-11 09:35:36



Nu har jag nått den magiska veckan 30 och jag har ca 76 dagar kvar av graviditeten, Ja man har som små mål i graviditeten

Vecka 12: Missfalls risken minskar kraftigt
Vecka 20: Nu har man varit på rul och magen börjar synas ordentligt och man känner bebisen röra sig, allt känns verkligare.
Vecka 30: Nu är det inte många veckor kvar och man fixar det sista inför bebisens ankomst och sista månaden brukar gå långsamt!

Jag mår som vanligt ont i mitt bäcken och det strålar både ner i rumpa/lår och upp i ryggen, är fortfarande väldigt trött även om jag har bra värden..
 men annars mår jag bra, vi har varit på 3d/4d ultraljud och fick veta att det är en liten flicka som ligger i magen.

Cystan var kvar men hon sa det att den ligger inte på ett sådant sätt att den kommer vara ivägen vid en förlossning och bebisen störs inte heller av den.

Läkaren jag gått till har ju velat ta bort den för att den "kan" va ivägen vid förlossning men hon var inte säker. Men jag vet att en sån här mini operation kan sätta igång en för tidig förlossning så jag har inte velat och nu när jag fått bekräftat att den inte kommer vara ivägen vid förlossningen så kommer jag inte ta bort den för det är som sagt en större risk att ta bort den än att låta den vara kvar.


Vecka 30

Kroppen: Det är vanligt att brösten läcker råmjölk "kolostrum" redan nu. Det brukar inte vara fråga om några stora mängder, men det kan det vara bra att införskaffa en skön amningsbehå utan byglar som du kan ha om natten.
Om förvärkarna upplevs som smärtsamma är det en signal om att allt inte står rätt till. Detta inträffar vanligtvis efter en lång arbetsdag eller då du är jäktad. Ta det lite lugnare och förkorta gärna dina arbetsdagar. Om du får kraftiga sammandragningar brukar man kontrollera livmoderhalsen för att se att den inte är försvagad och öppnar sig i förtid. Om så är fallet kan sjukskrivning vara aktuellt för att man ska kunna vila. Ibland rekommenderas en kortare tids sjukhusvistelse och/eller läkemedel som stoppar sammandragningarna.
De flesta föräldrar kommer nu att börja eller har redan påbörjat en föräldrakurs eller förlossningsförberedande kurs.

Barnet: Barnet växer mycket och ökar nu från drygt ett kilo till tre och ett halvt kilo på bara tio veckor. Barnet vaggas till sömns av mammans rörelser och vaknar ofta när hon lägger sig. Den dygnsrytm som barnet har i slutet av graviditeten kan även hålla i sig efter födseln, men det är inte säkert. Barnet hör många ljud inifrån mammans kropp, bland annat ljud från mammans hjärta och mage. Ljud från magen kan i vissa fall uppgå till så mycket som 80 decibel vilket kan jämföras med en kraftigt trafikerad gata.

 Källa: Familjeliv.se





 


Graviditet 3 | 3 k o m m e n t a r e r

Urban Jungle sykonvagn -2010

Postat av Martina den 2010-11-09 00:28:48



idag åkte vi till Babyproffen för att hämta våran vagn så nu står den fint i hallen och väntar på att bli använd.


Årets modell har ett flertal förbättringar:


Vagnen är smalare och det är delad sufflet och suffletterna är "starkare" och längre.





Vänster bild: Hjulet på våran uj- 2009, "plupp" i mitten av hjulet som man ofta stöter imot saker med och många har slagit av "pluppen"

Höger bild: Nya hjulet, "ploppen" är borta

 


Efter vintern gör vi ett återbesök i butiken och får servis på vagnen: Pumpa däck, olja in delar osv


| 3 k o m m e n t a r e r

Familjelycka

Postat av Martina den 2010-11-08 13:24:11


Idag var hela familjen iväg på ett besök på
Tittut ultraljudskliniken för att titta på bebisen i magen. Min mamma närvarade också precis som förra gången vi var där när Alexander låg i magen.

Vi fick precis som förra gången ett varmt välkomnande av personalen och sedan fick vi gå in till ett rum där jag fick lägga mig på en säng och familjen fick sitta i soffan så kunde vi alla se bebisen på en platt tv på väggen.

Vi fick se bebisen i både 2d,3d och 4d och hon fotar, filmar och mäter bebisen och det får man sedan på en cd.
Hon berättar allt hon ser och dom 40min försvinner snabbt men vilken upplevelse!



♥ ♥ ♥ I min mage ligger en frisk och vacker liten flicka ♥ ♥ ♥






Graviditet 3 | 4 k o m m e n t a r e r

Vecka 29 (28+0)..... Flicka eller pojke?

Postat av Martina den 2010-11-04 23:00:45


 

Känner mig stor och klumpig och man märker att jag gått upp i vikt då knäna + fötter värker och jag har väldigt ont i bäcknet och man märker av min ischias, det trycker något enormt neråt och det känns som jag skulle kunna föda redan idag!

Var hos bm idag och allt ser bra ut, jag har gått upp allt jag gick ner (10kg) så nu ligger jag på samma vikt innan grav.
mätte magen som låg på 28, kolla blod,järn, lyssna på bebisens hjärta ja allt var perfekt!

Hade med mig båda barnen men det gick jätte bra och dom var lugna och tyckte det var spännande.




Vecka 29

Kroppen: Under den sista trimestern blir din kropp snabbt tyngre, ämnesomsättningen ökar och det är vanligt att man svettas mer än vanligt på grund av det. Under den tredje trimestern är det bra att man går upp mer än 1 kg, men mindre än 3 kg/månad.
Nu kan även personer i din omgivning ta del av barnets rörelser genom att känna på magen. Magen kan ibland bukta ut märkbart på ena sidan beroende på hur barnet ligger. Placeringen av livmoderns övre del är ungefär mitt emellan naveln och bröstbenet.
Nu besöker du din barnmorska varannan eller var tredje vecka, beroende på hur du mår och vilket stöd du behöver. Varje besök tar cirka 30 minuter och varje gång mäter man ditt blodtryck och din mage samt lyssnar på fosterljuden.

Barnet: Alla sinnen är nu utvecklade. Barnets pupiller är så pass utvecklade att de ser skillnad på ljus och mörker. Barnet kan känna smärta och reagera på skarpa ljud utanför livmodern. Förmågan att minnas har utvecklats, barnet lär sig att känna igen mammans röst och andra personer som mamman umgås mycket med. Testiklarna finns just nu i ljumsken på pojkar.

Källa: familjeliv.se







På Måndag är det dags för 3d/4d ultraljudet på tittut, på rul tippade dom på en flicka men det är osäkert då cystan gjorde det svårt att se.


Vad tror ni.. Flicka eller Pojke?


Graviditet 3 | 0 k o m m e n t a r e r

1 November

Postat av Martina den 2010-11-01 23:45:17


Måndag och första höstlovsdagen och det är så skönt att ha Stephanie hemma, ska även prata med skolan om hon skulle kunna få ledigt på Måndag den 8:e då vi ska på 3d/4d ultraljudet och Gonzalos föräldrar samt min mamma kommer då följa med så det skulle vara roligt om även Stephanie fick närvara då hon gärna vill det själv.


Vi har fixat här hemma idag (ovanligt?) men det är klart!!
så nu är det mest städa och fixa allt fint så det blir någon ordning.

På eftermiddagen kom Gonzalos bror samt mamma och passade barnen medans vi åkte till Ikea en snabbis.
Det var meningen att vi skulle komma hem med en ny sängstomme men den var slut men man kommer aldrig hem tomhänt från Ikea så lite fick vi med oss men det visar jag senare.

Nu ska jag sitta och skicka ut vinnar mail då mina auktioner på Tradera är avslutade.




Stephanie på Zumban i Lördags












Allmänt | 0 k o m m e n t a r e r

Till bloggens startsida


Välkommen till mig!

Jag som skriver här inne heter Martina och är 24år. Jag är tillsammans med min stora kärlek Gonzalo sedan 2004 och vi är stolta föräldrar till Stephanie 030524, Alexander 090919 och Emelie 110116.
Vi bor norr om Stockholm i vår bostadsrätt och här trivs vi väldigt bra!

I bloggen får ni följa glimtar från vår vardag och jag skriver mycket om familjelivet, shopping, inredning, matlagning och fotar mycket.


KONTAKT [email protected]




♥ ♥ ♥




S T E P H A N I E emy
född 23 maj 2003 | 3035g 49cm




A L E X A N D E R rodrigo
född 19 september 2009 | 3350g 50cm




E M E L I E celine
född 16 januari 2011 | 3390g 49cm


♥ ♥ ♥








Vecka 32
Barnmorskan vecka: 30+6
BCG- vaccination
Vecka 31
Första frisörbesöket
Vecka 30
Urban Jungle sykonvagn -2010
Familjelycka
Vecka 29 (28+0)..... Flicka eller pojke?
1 November




Alexander
Allmänt
Emelie
Graviditet 3
Resor
Stephanie
Utflykter



♥ ♥ ♥



2 0 1 1
Januari · Februari · Mars · April
Maj · Juni · Juli · Augusti · September
Oktober · November · December



2 0 1 0

Maj · Juni · Juli · Augusti · September
Oktober · November · December