BCG- vaccination

Postat av Martina den 2010-11-19 00:12:45



Den 19 Maj-2010 vaccinerade vi Alexander mot BCG (tuberkulos), Stephanie fick samma vaccin när hon var liten men det läkte ganska fort medans Alexanders verkar vara riktigt svårläkt då det ännu 6 månader senare varar.
I Spanien gick vi till läkaren där dom gav oss en kräm och såret vart bättre men när vi slutade ge den så vart det dåligt igen.


Passade på att fota hur det ser ut när Alexander satt så fint och badade idag





Information om BCG- vaccinet


BCG-vaccinationen ger små barn ett effektivt skydd mot de svårare formerna av tuberkulos. Skyddet mot lungtuberkulos är något sämre.


Vaccinationen skyddar effektivt späda och små barn mot spridd tuberkulos, speciellt hjärnhinneinflammation. Den är mindre effektiv (40-80 procents skydd) mot lungtuberkulos. Trots att 80 procent av jordens befolkning är vaccinerad ökar tuberkulosen.

Nackdelar med BCG vaccination
 
Det finns en liten risk för biverkningar i form av varbildning på vaccinationsstället eller i lymfknutor i närheten, speciellt i armhålan. Sådana varbildningar är så gott som alltid självläkande men kan pågå i över ett år. Barn med en mycket ovanlig, medfödd rubbning av immunsystemet kan få svår infektion.

Vaccinationen kan i viss mån försvåra diagnostiken av tuberkulos, eftersom tuberkulinreaktionen kan bli svårtolkad. Vaccinera aldrig under pågående utredning för tuberkulos!

En allvarlig nackdel är enligt författarens uppfattning den falska känsla av säkerhet som vaccination kan ge både föräldrar och medicinsk personal utan vana vid tuberkulos (vilket gäller de flesta som arbetar inom svensk sjukvård). Detta har i flera fall lett till försenad diagnos av tuberkulos.

I länder där tuberkulos är ovanligt, som Sverige, överväger nackdelarna och allmän vaccination rekommenderas inte. Spädbarn som hör till befolkningsgrupper där tuberkulos är vanligt vaccineras i Sverige på BVC.




Vilka erbjuds BCG- vaccinet?

Tidigare vaccinerades alla nyfödda barn mot tuberkulos. Tuberkulosvaccinationen slopades i mitten av 1970-talet, huvudsakligen på grund av att tuberkulos blev ovanlig i Sverige och för att det dåvarande vaccinet inte var bra. Idag vaccineras bara så kallade riskbarn.

Skälen till att vaccinera barnet antingen efter födelsen (om risken för att barnet kan smittas är stor) eller vid 6 månaders ålder är:

  • Någon i familjen har smittsam tuberkulos eller har haft sjukdomen tidigare utan att få behandling.
  • Barnets föräldrar har invandrat från Östeuropa, Sydeuropa, Asien, Afrika och Latinamerika. I dessa länder finns tuberkulos. En del av dem klassas som högriskland för tuberkulos.
  • Om familjen planerar långvarig vistelse i nära kontakt med befolkningen i Östeuropa, Sydeuropa, Asien, Afrika och Latinamerika, till exempel om föräldrarna ska arbeta för missionen, SIDA eller dylikt. Vanlig semesterresa med vistelse på turisthotell är inget skäl

Alexander | 1 k o m m e n t a r e r

Kommentarer
Postat av: I väntan på Liten - Gravid i vecka 33

Tack så mycket, är supernöjd :)

2010-11-19 @ 09:53:33
URL: http://madeleines.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

Till bloggens startsida


Välkommen till mig!

Jag som skriver här inne heter Martina och är 24år. Jag är tillsammans med min stora kärlek Gonzalo sedan 2004 och vi är stolta föräldrar till Stephanie 030524, Alexander 090919 och Emelie 110116.
Vi bor norr om Stockholm i vår bostadsrätt och här trivs vi väldigt bra!

I bloggen får ni följa glimtar från vår vardag och jag skriver mycket om familjelivet, shopping, inredning, matlagning och fotar mycket.


KONTAKT [email protected]




♥ ♥ ♥




S T E P H A N I E emy
född 23 maj 2003 | 3035g 49cm




A L E X A N D E R rodrigo
född 19 september 2009 | 3350g 50cm




E M E L I E celine
född 16 januari 2011 | 3390g 49cm


♥ ♥ ♥








Emelie 17 månader
Emelies 1års kalas!
Emelie går!
Emelie 12 månader
Emelie 1 år
Emelies så tissingar
La luna
Dom första vingliga stegen
Emelie 11 månader
Första besöket på förskolan




Alexander
Allmänt
Emelie
Graviditet 3
Resor
Stephanie
Utflykter



♥ ♥ ♥



2 0 1 1
Januari · Februari · Mars · April
Maj · Juni · Juli · Augusti · September
Oktober · November · December



2 0 1 0

Maj · Juni · Juli · Augusti · September
Oktober · November · December