Vecka 37

Postat av Martina den 2010-12-31 00:44:13




36 fulla veckor och jag har nu gått in i vecka 37, helt otroligt hur tiden kan gå så långsamt men endå så fort!
Snart sitter vi här med lillan i famnen, helt otroligt!

I dagarna har jag börjat känna ett svagt illamående och som idag har jag tagit det lugnt hela förmiddagen och några timmar på eftermiddagen då jag hade förvärkar både igårkväll och imorse och hela magen blir som en stenhård kula.

På Lördag är det dags att packa bb- väskan, känns som det är dags nu. Blöjor har vi handlat idag så nu finns allt hemma klart för att lillan ska komma eller ja sängen ska bäddas men av erfarenhet så kommer hon ligga i våran säng så känns inte allt för bråttom.

En sak som även slog mig igår när jag tittade igenom tiderna till barnmorskan så kommer jag nog bara dit en gång till, max två.
Stephanie kom 6 dagar innan bf och Alexander 5 dagar innan bf, lillan i magen är beräknad att komma 26 Januari men jag tror att hon kommer någon dag tidigare även hon.

Mina tider hos barnmorskan är:

5/1
21/1
28/1
och sista 4/2




Vecka 37

Kroppen: Livmodern sjunker nu något och ger mer plats åt magen och lungorna. I gengäld kan trycket på urinblåsan bli starkare och man måste kanske kissa oftare. Barnmorskan mäter tillväxten och lyssnar på barnets hjärtljud. Normalkurvan för symfys-fundusmåttet ligger vid denna tidpunkt mellan 31-37.
Hos förstföderskor brukar huvudet snart fixera sig i bäckeningången. Ligger barnet med stjärten neråt kommer man att vilja göra ett försök att vända barnet. Hos omföderskor är det vanligt att huvudet förblir mer rörligt innan det slutligen fixeras.
Gå gärna igenom förlossningsbrevet du har skrivit med din barnmorska och gör en avstämning.

Barnet: Barnet fortsätter att lägga på sig hull, vikten kan variera mer nu, i början av den sista graviditetsmånaden är det vanligt att barnet väger omkring 2750 gram och huvudet är cirka nio centimeter i diameter. De resterande veckorna fram till födseln ökar vikten vanligtvis till 3000-3500 gram och barnets längd brukar hamna på mellan 47-50 centimeter. Av någon anledning brukar pojkar väga mer än flickor och det andra barnet likaså.

Källa: Familjeliv.se 




Graviditet 3 | 1 k o m m e n t a r e r

Till lillan

Postat av Martina den 2010-12-26 00:27:38



Lillan i magen fick även hon lite julklappar

Heldress/ hello kitty: H&M  från farmor och farfar                             Filt från gammel mormor


Örngott och filt som gammel mormor sytt + tunna vantar


Byxor: ellos.se


Body: Zara


| 1 k o m m e n t a r e r

Vecka 36

Postat av Martina den 2010-12-25 01:16:19


I dagarna har jag åkt på något extremt magvirus och idag har det gått över till en dunderförkylning så det blir att vila ett par dagar för att återfå krafterna.

26 januari det magiska datumet, 32 dagar kvar till lillan är beräknad att komma till oss jag längtar men känner samtidigt att hon kan gott och väl vänta tills Januari för att komma ut.

Det trycker, spänner och hon buffar på där inne och om jag minns rätt så har jag dom andra graviditeterna även då kännt mig lite sjuk såhär på slutet men annars känns det inte som stor skillnad denna vecka.



Vecka 36

Kroppen: Nu står livmodern i regel som högst och det kan kännas som om alla organ är ihoppressade till bristningsgränsen. Livmodern når ända upp till bröstbensspetsen.
Under hela graviditeten har säkert tankar runt förlossningen funnits mer eller mindre. Det känns säkert som om du har varit gravid bra länge nu och förlossningen börjar kännas allt mer aktuell. Vissa ser med spänning fram emot förlossningen medan andra har blandade känslor. Det är bra att ta reda på vad som händer under de olika skedena under förlossningen. Till exempel hur du kan hantera och möta smärtan och vilka smärtlindringsmetoder som finns att tillgå.
Det kan kännas skönt att ha en väska färdigpackad när det är dags att åka in till förlossningen. I den kan du packa saker som journal från barnmorskemottagningen, olja till massage, tjocka strumpor/tofflor, mjukisbyxor, tandborste och tandkräm, hårborste, hårsnoddar, tvål och schampo, amningsbehå och amningskupor, matsäck och kamera.

Barnet: Nu väger barnet mellan 2200-2500 gram och längden är ungefär 45 centimeter. Barnet kan börja röra sig mindre nu, de stora rörelserna ersätts ofta med små stötar från fötter och knän. Man kan få fin kontakt med barnet inne i magen, om man till exempel puttar lite på något som kan vara barnets fot kan man få en reaktion tillbaka. Kanske tar barnet bort foten för att sedan placera den på samma ställe igen.

Källa: familjeliv.se




Graviditet 3 | 0 k o m m e n t a r e r

Vecka 35

Postat av Martina den 2010-12-17 09:09:59



Igår klev jag in i vecka 35, det har varit en tuff vecka då illamåendet har varit tillbaka och jag har tappat aptiten och kännt mig något otroligt trött men sen igår känns det som krafterna sakta men säkert är på väg tillbaka.


Vecka 35

Kroppen:
Nu ökar du snabbare i vikt, upp till drygt ett halvt kilo varje vecka. Av det går cirka 300 gram till barnet. Om du ökar väldigt mycket i vikt kan det bero på att du samlar på dig vätska. Det är oftast normalt men kan även vara ett av flera tecken på en komplikation. Mot slutet av graviditeten går du på fler besök hos barnmorskan för att till exempel upptäcka om blodtrycket stiger. Många får halsbränna, magen känns ofta full och det är svårt att hitta sköna ställningar på natten. Du får räkna med att vakna några gånger per natt för att kissa och vända dig i sängen.
Vid den här tiden gör barnmorskan en sammanfattning om hur din graviditet har varit. Du kan skriva ett förlossningsbrev där du skriver lite om dig själv och dina förväntningar på förlossningen, samt vilken form av stöd som du tror att du och din partner kommer att behöva.

Barnet: Fingernaglarna har nu vuxit ut helt och hållet på barnet. Barnets benmärg börjar producera röda blodkroppar. Du känner nu varje dag hur barnet rör på sig och det är inte ovanligt att du lagt märke till att ditt barn har en speciell dygnsrytm, som ofta fortsätter efter att barnet är fött.



Källa: familjeliv.se




Graviditet 3 | 0 k o m m e n t a r e r

Barnmorskan vecka 33+6

Postat av Martina den 2010-12-16 01:01:54






Idag var det dags för besök i stan hos min barnmorska på Mama Mia, allt gick jätte bra mitt järn börjar gå upp igen och magen växer så den knakar och det viktigaste, bebisen mår bra.







Vecka 34 (33+6)

Viktökning sedan graviditetens start: +4kg
Sf-mått: 33
Hb /glukos (järn): 116
P-glukos: 5.7
Blodtryck: 120/ 75
Fosterläge: Huvud rörligt
Fosterljud: 147




Min kurva, som ni ser ligger jag lite över medel men endå inom det "normala"



Graviditet 3 | 1 k o m m e n t a r e r

Shoppat till Alexander och bebis

Postat av Martina den 2010-12-14 01:04:06




Gonzalos lediga dag så vi hämtade upp hans mamma och bror och åkte till barkaby för att handla lite smått som behövdes till barnen och hemmet.

Kan dock störa mig lite på vissa av Babyproffsens personal, dom är väldigt kunniga och man märker att dom kan varenda "grej" och det är därför vi köpt båda våra vagnar och bilbarnstolar osv där.
Men idag var en ur personal FÖR mycket, vi har klart för oss vad vi ska ha bilbarnstol, madrass samt 2 kuddar men hon virrar runt och säger högt 
-jaa nu ska vi se vad behöver ni mer?! 
vi förklarar att vi är klara..
men hon fortsätter ta ner amningskuddar osv för att få oss köpa mer och efter ett antal försök till från oss att förklara att vi är nöjda med det vi har och vi fått stå och lyssna i flera minuter på hennes hysteriska försäljningsprat så går vi äntligen mot kassan för att betala och hennes försäljningsknep resulterar iställer mer åt att vi inte orkar gå dit fler gånger..
 




Madrass + 2 kuddar -Babyproffsen, Täcke- Ikea




Bilbarnstol (Britax) - Babyproffsen

(Brio Bilbarnstol som är till vänster det är den "gamla" som Alexander haft som nu bebisen kommer få ta över)


| 0 k o m m e n t a r e r

BB- Väskan

Postat av Martina den 2010-12-13 01:56:00



Igår kväll satt jag ner och skrev lite på listan på saker som ska med i bb-väskan och nu känner jag mig klar.
 
Stephanie kom 6 dagar innan bf och Alexander 5 dagar innan bf, denna gång är jag beräknad till den 26 Januari men kommer packa i början på Januari så allt står klart om nu vår lilla sessa bestämmer sig för att även hon komma lite tidigare.

Enligt barnmorskan verkar hon lite större än vad både Stephanie och Alexander var så därför har jag även med lite kläder i storlek 56 om nu inte 50 passar.
Jag planerar att stanna en natt (max två) på bb då vi har Alexander som ännu är så liten.


Mamma:

T-shirt x2
Linne   x3
Mjukisbyxor x2
Trosor x2
Strumpor x3
Amningsbh x1
Tjocktröja som går att öppna  x1
Tofflor
Hygien: Bindor (libress natt, 1paket), Deo, showercream, shampoo, lotion, smink, lypsyl, hårborste, tofsar, tandborste + tandkräm


Pappa:

T-shirt  x2
Mjukisbyxor x1
Jeans   x1
Tjocktröja x1
Strumpor  x2
Kalsonger x2
Hygien: Tandborste, deo


Bebis:

Body strl 50 x2
Body strl 56 x1
Byxor strl 50 x2
Byxor strl 56 x1
Strumpor x2
Tjocktröja/ heldress x1
Tunna vantar så hon inte river sig x1
Overall  x1
Mössa inne x1
Mössa ute  x1
Filt x1



Övrigt:

Legitimation
Blodgruppspapper + mvc mappen
Kontanter
Kamera + laddare
Mobil + laddare
Dator + laddare
Påfyllning till mobilen
Godis
Dextrosol
mjukt toalettpapper
Bilbarnstol













Graviditet 3 | 3 k o m m e n t a r e r

Klätterapa

Postat av Martina den 2010-12-10 12:11:14




Tänkte ta och städa lite här hemma innan storasyster kommer hem från skolan men det är lättare sagt än gjort med en klätterapa som ska upp överallt....





Allmänt | 4 k o m m e n t a r e r

Vecka 34

Postat av Martina den 2010-12-09 23:25:45



Skrev lite igår hur jag mådde och jag är lika trött och har lika ont idag, mår även illa och har tappat matlusten.
Det känns som jag skulle kunna föda när som helst även om jag är rätt säker på att det dröjer ett tag till då jag inte har bf fören den 26 Januari men om hon gör som sina syskon så kommer hon några dagar innan bf iallafall:D

Vi räknar ner dagarna...


Vecka 34

Kroppen: Under slutet av graviditeten är det vanligt att värkarna ändrar sig en aning, ibland kan det kännas som om lungorna trycks uppåt och man får svårt att andas för en stund. Det kan vara svårt att skilja förvärkarna från riktiga värkar. De kan komma tätt och upplevas som intensiva, ett sätt att särskilja dem är att ta ett varmt bad, det får förvärkar att avta medan riktiga värkar fortsätter.
Många börjar fundera allt mer på förlossningen. Det är vanligt att man är orolig för att något ska hända. Du kan vara orolig för att du har mått ”för bra” och tänka att ”det får inte vara så här lätt”. Eller så tänker du motsatsen, ”allt har varit så jobbigt, det kanske inte är meningen att jag ska få vara glad”. Det är vanligt och helt normalt. Även som partner kan man ha många funderingar. Det är svårt att förbereda sig på att vara ett bra stöd när man inte vet vad som väntar. En del blivande pappor eller partners kan uppleva tanken på förlossningen som skrämmande.

Barnet: Barnet är väl medveten om förvärkarna, men det tycks inte vara obehagligt på något sätt. Huden har antagit en mer rosa ton genom inlagring av underhudsfett, vid denna tidpunkt kan barnet utan vidare överleva utanför livmodern. Nu reagerar barnet olika på mammas, pappas/partners samt främmande personers röster.



Källa: familjeliv.se




Graviditet 3 | 3 k o m m e n t a r e r

49 dagar...

Postat av Martina den 2010-12-08 21:34:35



Knappt 49 dagar kvar till vår lilla sessa är beräknad att komma, jag mår inge vidare i kroppen det märks att vi är i slutet nu.

Jag är sjukligt trött och något som tar på psyket otroligt mycket är att gå och ha så ont precis hela tiden!
Varje steg, varje rörelse ja även när jag bara sitter så värker det i kroppen det känns som att jag klarar knappt en dag till för nu är jag trött riktigt trött i min kropp!

Idag kom Gonzalos bror förbi med en spjälsäng som farmor köpt, exakt sån som Stephanie hade när hon var liten så det var lite nostalgi. Den har jag suttit och byggt ihop nu på kvällen så ska det bara köpas hem en madrass + täcke och kudde.

Påslakan kommer senare då dom jag skulle beställa var helt slutsålda så dom kommer inte in förens i Februari, då är det meningen att Alexander och bebis ska få matchande påslakan.

Graviditet 3 | 0 k o m m e n t a r e r

Vecka: 33

Postat av Martina den 2010-12-03 02:05:24



Idag har jag knappt kunna gå, att få upp vagnen från alla jäkla trappor i porten tog även sin tid då jag var tvungen att stanna vid varje trappsteg! För er som inte vet så har vi ingen hiss så jag släpar upp och ner vagnen varje dag..

Känns som jag skriver samma sak varje vecka men som ni förstår så har jag väldigt ont fortfarande har dessutom börjat må lite illa igen fast bara på morgonen och det är under kontroll så jag slipper kräkas.
Har jobbigt om nätterna då jag har ont i ryggen och svårt att andas så det har blivit många sena nätter.

Har börjat fundera lite över bf datumet jag fått.... Både med tephanie och Alexander har jag haft mer rätt än läkaren som satt bf-datum. Stephanie kom 6 dagar innan bf och Alexander 5 dagar innan och båda är födda på en Lördag.

Det här barnet var planerat, jag hade koll på mens, ägglossning osv och jag vart gravid som med Alexander på första försöket. Jag fick positivt 5 dagar innan min beräknade mens skulle komma med en cb- digital där det står veckor så med det här vill jag säga att jag hade bra koll när jag vart gravid och ungefär vilken dag jag vart gravid.
När vi sedan är på rul så flyttar hon mig från 15 Januari till 26 Januari... jag får inte till det hur det kan stämma för hur kunde jag få ett tydligt GRAVID då jag fick det om jag inte ens var gravid enligt hennes beräkning..
Iallafall på tittut sa hon att hon trodde mitt bf- datum är 21 och det känns mer rätt.
Jag själv tror bebisen kommer dagarna runt 20 januari, massa svammel men får verkligen inte till det till den 26..


Vecka 33

Kroppen: Trots att magen är stor är det bra att försöka hålla i gång musklerna så gott det går. Promenader, simning och yoga för gravida brukar kännas bra. Vissa kan inte vara aktiva på grund av olika besvär – för att inte gå upp för mycket i vikt kan man kompensera bristen på motion med att inte äta mer än vanligt. Graviditeten gör att du behöver ungefär 300 kalorier extra per dag. Det motsvaras av ett mellanmål med till exempel en tallrik filmjölk med lite flingor, en smörgås och ett äpple. Ju tyngre du blir desto vanligare är det att fötter och ben svullnar. Ligg gärna med benen högt en stund och använd stödstrumpor hela dagen. Det är bra att sätta på stödstrumporna redan innan du kliver ur sängen. Ett bad kan hjälpa.

Barnet: Barnet ökar snabbt i vikt och väger drygt två kilo. Om det skulle födas nu behöver det lite andningshjälp, värme och hjälp med att få i sig mjölk under några veckors tid. Det finns inte längre så mycket utrymme för barnet att vända sig i livmodern, barnet ställer därför slutgiltigt in sig i förlossningsställning. Vanligast är att barnet vänder sig med huvudet neråt. Tre-fyra procent förblir kvar i sätesställning.


Mattips!
Lika viktigt som annars är det att äta en varierad kost. På så sätt är det lättare att du får i dig det du behöver i form av protein, kolhydrater, fett, vitaminer och mineraler.

Ät gärna:
500 g frukt och grönt varje dag
Fisk 2–3 gånger i veckan. Fisk och skaldjur är rikt på vitamin D, jod och selen, som är viktiga nu när du är gravid. Fet fisk som lax och makrill innehåller också omega 3-fett.
Lättmjölk, naturell lättfil eller naturell lättyoghurt, cirka 5 dl per dag.
Kött, kyckling, ägg, bönor, linser eller ärtor varje dag.
Bröd och potatis, ris, pasta, bulgur eller liknande varje dag, helst fullkornsalternativ.
Drick gärna vatten till maten och när du är törstig.
Källa: Livsmedelsverket   

Källa: Familjeliv.se





Graviditet 3 | 1 k o m m e n t a r e r

Till bloggens startsida


Välkommen till mig!

Jag som skriver här inne heter Martina och är 24år. Jag är tillsammans med min stora kärlek Gonzalo sedan 2004 och vi är stolta föräldrar till Stephanie 030524, Alexander 090919 och Emelie 110116.
Vi bor norr om Stockholm i vår bostadsrätt och här trivs vi väldigt bra!

I bloggen får ni följa glimtar från vår vardag och jag skriver mycket om familjelivet, shopping, inredning, matlagning och fotar mycket.


KONTAKT [email protected]




♥ ♥ ♥




S T E P H A N I E emy
född 23 maj 2003 | 3035g 49cm




A L E X A N D E R rodrigo
född 19 september 2009 | 3350g 50cm




E M E L I E celine
född 16 januari 2011 | 3390g 49cm


♥ ♥ ♥








Vecka 37
Till lillan
Vecka 36
Vecka 35
Barnmorskan vecka 33+6
Shoppat till Alexander och bebis
BB- Väskan
Klätterapa
Vecka 34
49 dagar...




Alexander
Allmänt
Emelie
Graviditet 3
Resor
Stephanie
Utflykter



♥ ♥ ♥



2 0 1 1
Januari · Februari · Mars · April
Maj · Juni · Juli · Augusti · September
Oktober · November · December



2 0 1 0

Maj · Juni · Juli · Augusti · September
Oktober · November · December