Vecka 10

Ja veckorna flyger förbi och jag har nu gått in i vecka 10, Har varit på första besöket hos barnmorskan på Mamamia och hon var super!
Mina värden var bra och ja det enda man kunde "klaga" på är att jag går ner i vikt (-3kg hitills) som jag gjort mina andra graviditeter också så hon fixade att läkaren där skrev ut Lergigan åt mig på direkten sen så ska jag inte tänka så mycket på att jag ska trycka i mig all den mat som rekommenderas utan jag äter det jag kan för att få i mig någonting sen när jag mår bättre kan jag börja följa den.
Tid för rul fick jag i Augusti och nästa besök hos barnmorskan blir inte förens i September.
Har tagit tabletterna ca en vecka och lite bättre mår jag men har fortfarande problem att få i mig mat men kräks iallafall inte.
Vid tionde graviditetsveckan kan det vara så att du åker känslomässig berg-och-dalbana. Det kan svänga ganska kraftigt. Det kan vara svårt för kvinnor som är vana vid att ha koll på allt, men det är viktigt att komma ihåg att det är normalt och faktiskt kan fortsätta under hela graviditeten. Hormoner har en del att göra med dessa känslosvängningar.
I slutet av den här veckan kommer fostret att vara ungefär 2,3 centimeter långt (som en druva, ungefär) och väger än så länge mindre än 2 gram. Ögonlocken är stängda och kommer inte att öppnas förrän vecka 27. Vristerna är mer utvecklade, fotlederna har formats och fingrar och tår är mer tydligt utvecklade. Armarna har blivit längre och böjs vid armbågen. I slutet av den här veckan har innerörat formats. Även om det ännu inte skulle synas med ultraljud, så har könsorganen börjat formas. Vid det här laget har förmodligen din moderkaka utvecklats så att den sköter det mesta av hormonproduktionen.
Snart måste du fatta beslut om vilka prover du vill utföra. Vi har en komplett guide till screening och provtagning. Om du är äver 35 eller har genetiska förändringar i familjen, kanske du överväger ett moderkaksprov (chorion-villi-biopsi), som utförs mellan vecka tio och vecka tolv och som kan påvisa både kromosomförändringar och andra abnormaliteter.
• Observera, att forskning har visat att barn utvecklas i sin egen takt – även i livmodern. Sidorna om fostrets utveckling har gjorts som en allmän guide till hur din bebis växer.